Almanya Yeni Göç Yasası Puanlama Sistemi İle Güncelleniyor! 2022

Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz üzere Almanya 1 mart 2020’de (tam pandemi öncesi) işgücü açığından dolayı yeni nitelikli göç yasasını çıkarmıştı. Bu yasa ile şu an bir iş sözleşmesi alan meslek ve diploma sahipleri çok kolay bir şekilde çalışma veya iş arama vizesi alabiliyordu. Bu durum yeni güncelleme gelene kadar bir süre daha devam edecek. Peki yeni hükümet neden böyle bir karar aldı ve yasa taslağı üzerinde çalışmaya başladı? Yeni güncelleme işleri daha mı zor hale getirecek yoksa adaylarımızın lehine mi olacak? Biz bu soruları sizler için araştırdık ve taslağın mimarlarının bu yeni güncelleme ile ne planladıklarını öğrendik.

Yeni Güncellenen Puana Dayalı Nitelikli Göç Başvuru Sistemi

Yeni güncelleme ile merak edilenlere geçmeden önce bundan birkaç ay önce hükümete sert bir çıkış yapan Almanya Federal İstihdam Dairesi (Arbeitsamt) Başkanı Detlef Scheele Almanyanın her yıl ortalama 400-500 bin nitelikli yabancı işgücüne ihtiyacı olduğunu belirterek nitelikli işgücü alımında uygulanan prosedürün daha yumuşak ve bürokrasinin az olacağı şekilde düzenlenmesini, denklik konularında daha pratik yollar bulmaları gerektiğini yüksek bir sesle dile getirdi. Ayrıca nitelikli işgücü kapsamında nitelikleri uygun olmayan kişilerin de denklik merkezlerine denklik talebinde bulunmaları sistemin kilitlenmesine yol açmıştı. Tüm bu açıklamalardan sonra yeni hükümetin nitelikli işgücü yasasında güncellemeye gideceği ve puanlamaya göre başvuru alacaklarını, bu şekilde ilgili kurumların da hızlı bir şekilde başvurulara izin vereceği fikrinin yasa taslağına dönüşmesine yol açtı.

Şimdi yazacağımız puanlama sisteminin taslağını ilk olarak bizden öğrenmiş olacak ve buna göre hazırlıklarınızı yapacaksınız. Hali hazırda işlemleri devam eden adayların süreçlerinde şimdilik bir değişiklik olmayacaktır. Yeni güncelleme ile dil okulu + iş arama vizesi durumunda bir değişiklik olmayacak fakat adayın kısa sürede iş sözleşmesi alması istenecektir. Puanlama 100 üzerinden yapılacak olup en az 6 ana kriterle geçer puan verilecektir. Bu sistemde Almanca yeterlilik ön plana çıkacak olup adayların alanında uzman kurumlardan hızlı bir şekilde almanca eğitimi almaları iyi olacaktır. Bu yeterliliğin ortalama B2 seviye olduğunu düşünürsek bunu Türkiyede ya Goethe Enstitü merkezlerinden (Ankara – İstanbul – İzmir) veya Net-Dil Almanca Dil Kurslarının (Mersin) eğitmenlerinden almanız süreci hızlı tamamlamanızı ve sertifika almanızı sağlayacaktır.

Almanya Yeni Nitelikli İşgücü Puanlama Sistemine göre aşağıdaki temel kriterlere göre puanlama yapılacaktır.

1- Üniversite diploması (fakülte) – (Yüksek lisans veya doktora seviyesi lisans diplomasına ek puan katacak)

2- Almanca dil yeterliliği (B2) (Dil seviyesine göre bir puanlama yapılabilir, sertifikalı ingilizce yeterlilik de ek puan)

3- İş tecrübesi (min. 3 yıl)

4- 30 Yaş altı – Artı puan – 45 Yaş üstü ek gereksinimler (yüksek iş tecrübesi, alanında uzmanlaşmak v.s.)

5- İş sözleşmesi (Yabancılar dairesi onaylı)

6- Çok aranan meslek gruplarında yer almak (geçerli bir meslek diplomasına ve denkliğe sahip olmak)

7- Mesleki denklik belgesinin olması

8- Şoför adayları için min. B1 seviye dil şartı (sertifikalı) ve kesin iş sözleşmesi, iş tecrübesi

9- Çeşitli kurslardan alınan uzmanlık sertifikaları

Yukarıda yer alan maddeler doğrultusunda temel kriterleri sağlayan adaylar yeni düzenlenecek puanlama sisteminden geçer puan alabileceklerdir. Meslek gruplarına göre bir puanlama sistemi getirilecek olup ustalık gerektiren işlerin puanlamasında meslek belgeleri, denklik durumları, dil seviyeleri ve iş tecrübelerine ait kriterler ön plana çıkacaktır. Üniversite mezunu nitelikli adaylar için de mavi kart programı yine geçerliliğini koruyacaktır. Yapılacak yeni güncelleme sistemin işleyişi kolaylaştırmayı amaçlayacak olup online başvurular ile nitelik kontrolü yapılacak ve adayların hızlı bir şekilde iş piyasasına kazandırılması amaçlanmaktadır.

Herhangi bir mesleğe sahip olmayan veya bir mesleği olup geçerli belgeleri olmayan adaylar ne yapabilir?

Bir meslek veya geçerli meslek belgesi edinmek istiyorsanız Almanyada meslek eğitimi (Ausbildung) yapabilirsiniz. Bunun için de Almanca B2 seviye ve sertifikasına sahip olmak ve meslek okuluna kayıt – kabul almanız gerekmektedir. Bu süre için Almanya sizden ilk 12 aylık geçim masraflarınızı blokeli olarak hesabınızda görmek isteyecektir. Eğer Almanyadan bir sponsorunuz varsa sizin için taahhüt beyanı (Verpflichtungserklärung) alabilir. Böylece eğitim masraflarınız için sizin hesabınızda blokeli bir para göstermeniz gerekmez.

 

https://www.puttygen.net/